Inapoi sus

SA NE CUNOASTEM MAI BINE ORGANISMUL

ECOSISTEMUL INTENSTINAL

Buna functionare a ecosistemului nostru intestinal este rezultatul raportului armonios dintre 3 elemente:

flora intestinala
mucoasa intestinala
sistemul imunitar digestiv

Ecosistem intestinal 3

Microbiotul este ansamblul bacteriilor ce tapeteaza anumite mucoase (intestinala, bucala, vaginala).

Microbiotul intestinal este un “organ” stabil in timp.

Nou nascutul are intestinul steril si incepe sa se colonizeze imediat cu o prima grupa de bacterii prin contactul cu mama, membrii familiei si mediul inconjurator. Microbiotul intestinal devine mai complex progresiv pana la varsta de 3-4 ani cand se poate considera ca a ajuns la “maturitate”. In jurul acestei varste diversitatea bacteriilor benefice este apropiata de cea a microbiotului intestinal al unuei persoane adulte.
Dupa 65 de ani microbiotul intestinal ajunge la o noua “maturizare”, devine mai complex colonizandu-se cu specii noi bacteriene.

Microbiotul nu are o repartizare omogena de-a lungul tubului digestiv, densitatea fiind minima la nivelul stomacului si maxima in colon.

El exercita numeroase functii care au un impact asupra sanatatii:
– ajuta la o digestie normala
– au un rol primordial asupra sistemului de aparare al organismului (sistemul imunitar)
– permit fabricarea anumitor vitamine (vitamina B si K)
– contribuie la mentinerea integritatii mucoasei intestinale

Stresul, alimentatia dezechilibrata, tratamentele cu antibiotice sau anumite anti inflamatorii, germenii patogeni, sau in cazul nou nascutilor desfasurarea nasterii si perioada post natala perturba flora intestinala pot antrena astfel un dezechilibru al intregului ecosistem intestinal si anume disbioza.

Impactul disbiozei asupra sanatatii noastre variaza de la o simpla dereglare la patologie sau la disparitia tranzitorie sau definitiva a bacteriilor benefice santatii.
Odata instalata poate antreana aparitia unor probleme de sanatate:

  • Tulburari functionale intestinale  (Sindromul colonului iritabil – balonari insotite de durerii abdominale si tulburari de tranzit de tranzit (colopatii), diarei infectioase si post antibiotico terapie)
  • Alergii la copiii mici
  • Maladia inflamatorie a intestinului (MICI – maladia Crohn, rectocolita hemoragice…)
  • Infectii
  • fibromialgie, sindromul oboselii cronice si mai recent obezitate si diabet

La nivelul mucoasei intestinale Microbiotul (flora intestinala) este alcatuit din peste 100 000 miliarde de bacterii capabile sa schimbe in mod benefic flora intestinala si anume Probioticele si Prebioticele. Ele traiesc in interiorul tubului digestiv si raman fixate pe peretele intestinal datorita biofilmului natural, protector, evitand astfel sa fie eliminate prin tranzitul intestinal.

Numeroase cercetari stiintifice sunt efectuate pentru a studia modificarile microbiotului intestinal in aceste afectiuni. Scopul este de a caracteriza cu acuratete modificarile din compozitia microbiotului intestinal si de a genera vectori de ameliorare, in special printr-un aport de modulatori specifici (Probioticele si Prebioticele.)

OptimaHealth

Optima Health

Leave a Comment