Inapoi sus

TRANSPIRATIA, UN PROCES NATURAL SI INDISPENSABIL AL ORGANISMULUI

Transpiratia este un proces natural si indispensabil al organismului pentru reglarea temperaturii corpului dar si pentru eliminarea toxinelor.

In momentul producerii, transpiratia NU ARE MIROS, dar este bogata in divFirul de par si glandele sudoripareersi compusi organici pe care bacteriile cutanate ii vor degrada. Degradarea acestor compusi ai transpiratiei de catre bacteriile cutanate duce la formarea unor substante volatile cu miros neplacut.

Formarea transpiratiei se realizeaza la nivelul pielii de catre glandele sudoripare aflate sub controlul sistemului nervos. Glandele sudoripare sunt de 2 tipuri :

  1. Glandele ecrine – repartizate pe toata suprafata corpului, sunt in numar de 2-5 milioane si realizeaza majoritatea secretiei sudorale. Se gasesc in numar mai mare la nivelul palmelor si talpilor. Ele formeaza o transpiratie limpede formata din apa, saruri minerale si substante organice.

Rol :

  • hidrateaza stratul de suprafata ;
  • mentine temperatura constanta a corpului
  • ofera protectie microbiologica (prin reglarea pH-ului)

2. Glandele apocrine – localizate, mai frecvente in jurul ochilor, urechilor, sub sani, regiunea genitala. Formeaza o transpiratie mai vascoasa, laptoasa, bogata in substante organice si mai putin acida.

Rol: originea feromonilor

Un dezechilibru al glandelor sudoripare poate duce la aparitia unor diverse patologii.

HIPERHIDROZA este termenul medical pentru transpiratia excesiva. In acest caz productia de sudoratie este mai mare decat cantitatea necesara organismului pentru termoreglare.

Exista 2 tipuri de hiperhidroza:

Hiperhidroza primara generalizata, cea mai frecvent intalnita, este genetica si se datoreaza unei disfunctii a sistemului vegetativ simpatic. Aceasta apare in copilarie sau adolescenta si nu este asociata cu o cauza identificabila. poate fi asociata Este agravata de starile de anxietate si stres dar si de anumite alimente sau bauturi.
Hiperhidroza secundara poate fi localizata sau generala, poate debuta in orice moment al vietii si este asociata unor boli neurologice sau endocrine (diabet, hipertiroidie), febra, menopauza…

Zonele anatomice afectate: axile (50% din cazuri), maini, picioare si fata.

Consecinte ale Hiperhidrozei:

  • Hiperhidroza palmara – strangerea de mana devine neplacuta, impiedica practicarea anumitor hobby-uri (pian)
  • Hiperhidroza plantara – mirosuri neplacute si infectii bacteriene sau micoze, pielea devine mai usor predispusa la eczeme
  • Hiperhidroza axiala – mirosuri neplacute si umezirea hainelor

Pentru cazurile de hiperhidroza usoara si moderata se recomanda utilizarea antiperspirantelor specifice iar pentru cazurile severe se recomanda consult de specialitate

Tips and tricks 

Indepartati pilozitatile din zona axilelor

Parul retine umezeala si, prin urmare, si bacteriile responsabile de mirosul neplacut. Îndepărtarea părului nu reduce transpirația, dar limitează apariția mirosurilor neplăcute.

Citeste cu atentie etichetele articolelor vestimentare si ale incaltamintei

Hainele curate si uscate, bineinteles, din materiale naturale, cum ar fi bumbacul, inul si pielea pentru incaltaminte sau asa zisele materiale care “respira”, permit transpiratiei sa se evapore rapid, spre deosebire de materialele sintetice care sporesc fenomenul de maceratie

Atentie la alimentatie

Transpiratia ajuta la mentinerea temperaturii noastre corporale, astfel ca trebuie sa limitam efectele de “ferbinte sau rece” datorate bauturilor calde sau reci, alcool, cafea, sau feluri de mancare condimentata care schimba temperatura corpului, declansandu-se astfel transpiratia

Fi ZEN

Nu te mai gandi la transpiratie, relaxeaza-te. Cu cat te stresezi mai tare, vei deveni mai nervos iar fluxul transpiratiei va creste. Glandele noastre sudoripare sunt sub controlul sistemului nervos si se poate crea astfel un cerc vicios.

Consuma lichide suficient de multe

Transpirația reprezentând o pierdere de apa si minerale pentru organism, trebuie să fie compensată. Necesarul de apă al adultilor cu o greutate medie este estimat undeva la aproximativ 1,5 litri pe zi. Evident că, în cazul caldurilor excesive și activitatilor fizice intense, volumul de apă trebuie crescut.

Opteaza pentru o igiena corespunzatoare

1-2 dusuri sau bai pe zi, nu calde ci mai degraba destul de reci, deoarece o baie cu apă rece timp de 30 minute poate încetini procesul de transpirație, timp de trei ore. Alegeti un gel de dus adecvat pentru a scapa de urmele reziduale ale transpiratiei, care sa ajute la refacerea florei echilibrante a pielii si pentru a limita creșterea bacteriilor responsabile de producerea mirosurilor neplăcute. Uscarea nu trebuie trecuta cu vederea, deoarece pielea umeda este un teren propice pentru germenii de toate tipurile. Este recomandata stergerea metodica pentru a îndepărta toate urmele de umiditate, în special între degetele de la picioare și pliurile pielii.

OptimaHealth

Optima Health

Leave a Comment