Inapoi sus

Tulburari digestive – Diareea

Stim ca Microbiotul intestinal exista desi nu il vedem … iar astazi este considerat un alt “organ” deoarece joaca un rol decisiv in sanatate. Datorita complexitatii functiilor, intestinul mai este denumit si al doilea creier.

Microbiotul intestinal uman (cunoscut mai ales sub denumirile de flora sau microflora intestinala) este unic pentru fiecare persoana din punct de vedere al diversitatii coloniilor de bacterii, evolueaza pe parcursul intregii vieti si este alcatuit din microrganisme ce evolueaza in tubul digestiv.

Echilibrul florei digestive este esential deoarece pe langa numeroasele bacterii vii benefice organismului nostru traiesc si bacterii nefavorabile.

Modificari ocazionale ale florei, infectii, alergii, sau patogeni pot perturba dezechilibrul acestui ecosistem fragil avand urmari asupra sanatatii (diaree, constipatie, alternanta nejustificata intre diaree si constipatie etc)

DIAREEA  conseils-diarrhée-300x300

Este o tulburare digestiva ce se manifesta prin scaune moi sau mai lichide in cantitati si cu frecvente mai mari fata de cele normale (peste 300 g/zi si peste 3 scaune/zi).

In principal exista 2 tipuri de diaree:

  • Diareea acuta –  Poate fi provocata de o infectie bacteriana, virala sau parazitara dar in mod egal si de o intoleranta alimentara sau medicamentoasa. Apare mai frecvent la persoanele ce calatoresc, dupa consumarea apei nepotabile, a legumelor si fructelor nespalate, necuratate etc. Este de scurta durata. In cazul in care se prelungeste poate fi insotita de febra sau dureri abdominale si este indicat consultarea unui specialist.
  • Diareea cronica – Spre deosebire de cea acuta dureaza mai mult, peste 1 luna. La baza acestui tip de diaree se afla: probleme de absorbtie, accelerarea tranzitului, alimente partial absorbabile

 

REABSORBTIA APEI IN INTESTIN – O ETAPA IMPORTANTA IN CONSISTENTA SCAUNELOR

Digestia cuprinde mai multe etape si se desfasoara la nivele diferite, in organe diferite. Dupa ce nutrientii dintre care glucide, lipide si proteine sunt absorbiti din intestin, rezidurile alimentare trec in colon ducand la formarea scaunului.

In colon (lung de aproximativ 1.5 m) are loc majoritatea reabsorbtiei apei pentru ca scaunul sa capete o consistenta solida. Reabsorbtia apei se face prin osmoza in celulele peretelui intestinal, mici pompe asigurand transportul mineralelor (sarurilor) din interiorul colonului catre interiorul celulelor. Pentru echilibrarea concentratiilor de sare dintr-o parte si alta a peretelui intestinal, apa traverseaza in mod egal catre interiorul organismului printr-un mechanism numit osmoza.

In cazul unor infectii bacteriene sau virale (enteroviroze, enterocolite etc) activitatea acestor mici pompe este alterata, astfel ca apa ramane in colon in cantitate mai mare decat de obicei si se evacueaza prin scaun, scaunul devenind mai lichid, diareic.

 

CUM PROCEDAM IN CAZUL APARITIEI DIAREEI?

Ce alimente NU sunt recomandate in cazul diareei

  • Se recomanda evitarea elementelor care pot agrava diareea: tabac, alcool, cafea.
  • Reduceti consumul de zaharuri si indulcitori artificiali care pot agrava diareea
  • Evitati produsele lactate, alimentele condimentate sau bogate in fibre alimentare (porumb, fructe si suc de citrice, legume crude)
  • Limitati consumul de lipide care pot creste viteza tranzitului intestinal (spre exemplu: carne grasa, produse prajite sau pane, produse de patiserie, branzaturi grase si de asemenea substante grase ce se adauga in mancare cum ar fi uleiul, unt, margarina, maoineza, untul de arahide, cremele, vinegreta etc)
  • Evitati in mod egal alimentele numite “gazogene” cum ar fi varza, varza de Bruxelles, ceapa, pere, usturoi, leguminoase, porumb, mazare, bauturi gazoase, guma de mestecat etc.

Alimente recomandate in cazul diareei

  • asa zisele alimente albe: orezul, painea, cerealele fara zahar, grisine, sticks, biscuiti sarati
  • Cresteti consumul produselor de contine “fibre solubile” ce au capacitatea de a forma un gel in intestine si pot retine o parte din apa ceea ce favorizeaza transformarea scaunului lichid in unul mai solid: mazare si fasole uscata, produse din ovaz fac parte dintre cele mai bune surse de fibre solubile.
  • Consumul pectinelor, un tip de fibre solubile, se recomanda de asemenea. Principalele surse de pectine sunt mere, piersici, struguri, porocale, caise, morcovi, cartofi si rosii.

 

CUM EVITAM DESHIDRATAREA?

In timpul diareei se pierd apa si saruri minerale fiind deci important sa bem multe lichide dar nu orice lichide.

  • Evitati bauturile foarte dulci cum sunt cele gazoase sau cele cu fructe ce pot agrava diareea.
  • Consumati zilnic 1-2 litri de apa, fierturi de legume sau carne slaba, zeama de orez fiert si de orz, ceai din plante recomandate (fara fructe) sau bauturi carbogazoase fara cafeina.

 

Solutii pentru rehidratare. Retete recomandate de OMS (Organisation mondiale de la Santé)

Reteta 1

  • Amestecati 1 litru de apa fiarta
  • 6 lingurite de zahar
  • 1 lingurita de zare

Reteta 2

  • Amestecati 360 ml suc de portocale neindulcit
  • 600 ml apa fiarta si racita
  • Adaugati o jumatate de lingurita de sare.

Aceste solutii se pastreaza 12 ore la temperature camerei sau 24 de ore in frigider (dar consumate imediat la din frigider)

Pileje este specialist in dezechilibrele microbiotului si studiaza de peste 20 de ani efectele tuturor tulpinilor de probiotice pentru a recomanda selective, in functie de tulburarile digestive, in doze eficiente, la bebelusi, copii si adulti

Probioticele Pileje corespund unor criterii exigente de calitate si eficienta, recunoscute de pe plan international

  • Absenta efectelor patogene asupra oamenilor
  • Rezistenta tulpinilor pentru a supravietui in tubul digestiv.
  • Adeziunea la celulele peretelui intestinal (capacitatea de a se fix ape peretele intestinal deoarece altfel ar fi eliminate prin scaun
  • Capacitatea de a creste raspunsul imunitar
  • Efectele sunt dependente de tulpini si de doze
  • Studii clinice pentru dovedirea eficiente
  • Datorita calitatii exceptionale, probioticele Pileje sunt inregistrate si pastrate in colectiile particulare ale Institutului Pasteur – Franta

 Cereti sfatul personalului medical sau farmaceutic in cazul problemelor digestive, mai ales al celor severe (sange in scaun, crampe abdominale)

OptimaHealth

Optima Health

Leave a Comment