Inapoi sus

Spectrul solar si efectele radiatiilor

raze solareSpectrul solar reprezinta radiatia solara
Soarele nostru iradiaza particule numite fotoni care traverseaza spatiul ajungand pana pe Pamant cu 300 km/s, ceea ce numim in mod obisnuit, viteza luminii. Unei raze de soare ii trebuiesc in medie doar 8 minute ca sa ajunga pe Pamant. Spectrul solar este de fapt un continuum de raze compus din aceeasi fotoni.

De ce sa impartim spectrul in diferite categorii?
Facem acest lucru deoarece razele soarelui care ating Pamantul au lungimi de unda diferite. Lungimea de unda este distanta acoperita de catre unda si este masurata in nanometri (nm)/

Care sunt diferitele raze ce compun spectrul solar?

1. Razele ultraviolete (UVB + UVA) – cu lungimi de unda intre 200-400 nm. Ele sunt invizibile si nu emana caldura. Razele ultraviolete sunt chiar dedesubtul portiunii violet a spectrului vizibil si sunt compuse in principal din 2 tipuri de radiatii UV.

Raze UVB – cu lungimi de unda intre. 290 – 320 nm.

 • Radiaza tot anul dar sunt mai prezente in timpul verii.
 • Nu traverseaza prin sticla.
 • Sunt foarte periculoase pentru ochi pentru ca au intensitate foarte mare intrucat doar 80% dintre radiatii sunt oprite de cristalin.
 • Pot favoriza: arsurile solare, bronzul si sinteza vitaminei D, imbatranirea fotoindusa si cancerul de piele

Raze UVA – cu lungimi de unda intre 320-400 nm.

 • Radiatii prezente intregul an dar mai accentuate vara.
 • Reprezinta 95% din totalul razelor ultraviolete.
 • Trec prin sticla.
 • Sunt oprite 100% de catre cristalinul ochiului.
 • Pot favoriza: imbatranirea fotoindusa si cancerul de piele, hiperpigmentare imediata, alergii solare

2. Spectrul vizibil cuprinde raze cu lungimi de unda intre 400-800 nm.

 • Radiatii existente pe durata intregului an
 • Este lumina perceputa de catre ochiul uman incluzand lumina electrica si ecranul monitoarelor. Spectrul vizibil este singura parte a spectrului solar vizibil de catre ochiul uman. Acest spectru nu este perceput identic de catre toate speciile (tantarii vad razele IR, albinele vad razele UV, cainii vad doar negru, alb si gri iar anumite insecte vad culori pe care noi nu le putem vedea). Datorita spectrului vizibil noi avem capacitatea sa distingem formele si culorile, vedem lumina care nu este absorbita de catre obiecte (plantele verzi sunt verzi deoarece absorb toate culorile in afara de cea verde; oglinzile reflecta toate culorile spectrului vizibil si datorita acestui lucru noi vedem reflectarea noastra in diferite culori).
 • Spectrul vizibil acopera culorile de la violet la rosu.
  La sfarsitul secolului 17, Newton a explicat pentru prima data fractiile componente ale luminii utilizand o prisma pe care a plasat-o in spatele unei surse de lumina. A observat ca razele de lumina s-au refractat in 7 culori spectrale pornind de la violet la rosu, trecand prin culorile indigo, bleu, verde, galben, si portocaliu. Acest lucru se numeste curcubeu nu-i asa? Acestea sunt culorile spectrului vizibil.
  In acelasi fel in care razele ultraviolete si ultrarosii au lungimi diferite, culorile spectrului vizibil au lungimi de unda diferite. Culoarea rosie are lungimea de unda cea mai mare iar cea violet cea mai scurta.
 • Poate favoriza: hiperpigmentare (cum ar fi melasma), piele lasata

3. Razele infrarosii – au lungimi de unda cuprinse incepand cu 800 nm. Denumirea de infrarosu inseamna de fapt “dupa rosu”, acest tip de raze a fost descoperit in anul 1800 de catre un astronom britanic, ele urmand dupa portiunea rosie in spectrul solar.

 • Exista tot timpul anului dar au intensitate mai mare in timpul verii.
 • Sunt invizibile.
 • Sunt considerate ca semnal de alarma in privinta gradului de caldura deoarece ele transporta caldura si incalzesc toate tipurile de materiale cu care intra in contact – pot creste temperatura corpului chiar cu 7 grade Celsius in 30 de minute, ceea ce poate fi periculos pentru sanatate.
 • Determina insolatii mai ales in randul copiilor, persoanelor in varsta, dupa o expunere excesiva.
 • Pot favoriza: piele lasata, imbatranire fotoindusa

PROTECTIA UVA SI UVB BLOCHEAZA DOAR 10% DIN RAZELE SOLARE

Razele soarelui sunt favorabile pentru crearea bunei dispozitii de care cu totii avem nevoie dar cu cat invatam si intelegem mai mult despre spectrul solar, cu atat descoperim faptul ca efectele nefavorabile produse trec dincolo de efectele razelor UVA si UVB. Razele infrarosii si cele din spectrul vizibil au de asemenea efecte nedorite asupra pielii. Drept consecinta, avem nevoie de protectie solara in procente de 100% impotriva tuturor razelor soarelui.

Produsele de protectie solara pot – si trebuiesc – aplicate de la cele mai mici varste. De fapt, studiile recente demonstreaza ca expunerile la soare din timpul copilariei cresc cancerul de piele ale adultului cu pana la 80%.

radiatia solara 3

OptimaHealth

Optima Health

Leave a Comment