Inapoi sus

Despre acnee in cateva cuvinte

Acneea, una dintre cele mai des intalnite afectiuni dermatologice, este prezenta in principal la adolescenti in proportie de 85%. Debuteaza in jurul varstei de 11 ani la fete/12 ani la baieti si se regaseste pana in jurul varstei adultului in 30% din cazuri. In prezent peste 54% dintre femeile cu varste cuprinse intre 25 – 40 de ani si peste 40% dintre barbatii din segmentul de varsta 25 – 58 de ani, se confrunta cu infectii preponderent moderate ale pielii, persistente si mult mai rezistente la terapiile clasice. Mai mult, varsta copiilor la care apar primele semne ale imperfectiunilor acneice, a scazut sub 10 ani.

Raspandirea pe corp, precum si severitatea acneei par mai frecvente in randul baietilor cu un maxim in jurul varstei de 17 ani. In general, acneea dispare spontan intre 20-25 de ani dar in ultimii 10 ani s-a semnalat o rata alarmanta de crestere a puseelor acneice in randul populatiei adulte si a formelor acestora: de la acneea non-infectioasa caracterizata prin comedoane, micro-chisturi, pustule sau papule, pana la formele clinice severe cu leziuni purulente, noduli sau chisturi profunde.

Acneea este deci o problema care afecteaza aproape orice individ in etape diferite de viata.

PRINCIPALELE ZONE AFECTATE

Scalp, frunte, obraji, gat, umar, antebrat, spate, picioare, coapse.

 

FACTORII DECLANSATORI AI ACNEEI

In general in perioada adolescentei, acneea este cauzata de stimuli hormonali ce determina hiperactivitatea glandelor sebacee si o subtiere a stratului corneum (stratul superior al pielii). In cazul acneei, aceste glande sebacee produc cantitati excesive de sebum care obtureaza foliculii. In consecinta porii se blocheaza si apar punctele negre.

Sebumul acumuleaza in interiorul canalului sebaceu bacterii ce se dezvolta intr-un mediu favorabil, in special o tulpina numita Propionibacterium acnes urmand apoi o reactie de aparare a organismului: aparitia inflamatiei, durerii, formarea punctelor rosii.

 

ACNEEA SE POATE MANIFESTA IN FORME DIFERITE

 • Acneea retentionala: puncte negre, chisturi.
 • Acneea inflamatorie: puncte rosii purulente sau nu

 

DIFERENTA DINTRE ACNEEA PUBERTATII SI CEA ADULTA  

Pubertate

 • Secretii ale hormonului de pubertate >> Cresterea sensibilitatii
 • Seboree
 • Durata temporara
 • Factori intrinseci

Adult

 • Stres>> Cresterea sensibilitatii hormonului periferic
 • Factori de mediu/ Cosmetice neadecvate
 • Durata permanenta
 • Factori extrinseci

 

FACTORI CE POT CAUZA APARITIA ACNEEI

Pielea are adesea aspect gras si lucios

 • Variatii hormonale
 • Cosmetice neadecvate si in cantitati excesive, demachiante excesive, demachiere insuficienta, insuficienta igienizare a accesoriilor de machiaj (pensule, bureti) etc
 • Utilizarea anumitor contraceptive
 • Medicamente (steroizi locali si generali, antiepileptice, vit B12 etc)
 • Dieta: zahar si adjuvanti
 •  Stres
 •  Fumat
 • Oboseala

 

 ACNEEA SCADE IN MOD REAL IN TIMPUL VERII?

Soarele produce o imbunatatire temporara urmata de agravare (hiperkeratoza secundara). Pentru acnee, soarele este un prieten fals. Expunerea la soare cauzeaza ingrosarea pielii si favorizeaza acumularea anumitor elemente nefavorabile. Efectul de revenire a acneei este inevitabil. De aceea este importanta tratarea timpurie si corecta a acneei pentru evitarea agravarii.

 

TRATAMENT COSMETIC

Expertii si medicii specialisti au considerat ca in tratamentul cosmetic al formelor acneice pentru acneea retentionala, acneea polimorfa moderata si severa, puncte negre, comedoane si noduli, rolul AHA (alpha-hydroxy acizii – acid glicolic, acid lactic, acid malic sau acid citric) este esential, asigurand exfolierea de rutina si prevenind manifestarile locale cauzate de excesul de sebum.

Diversificarea formelor de acnee, a determinat insa si o regandire a formulelor produselor dermato-cosmetice cu actiune specifica, astfel incat compusii AHA nu se mai regasesc in toate gamele (intrucat pielea sensibila se poate irita sub actiunea AHA). Studiile efectuate de specialisti au demonstrat ca pentru inflamatiile si imperfectiunile survenite in cazul copiilor de peste 3 ani, adolescentilor, adultilor, femeilor insarcinate dupa luna a-4-a, avand in general piele sensibila, AHA nu isi gaseste utilitatea deoarece in tinerete celulele pielii se regenereaza rapid, exfolierea avand loc in mod natural, acizii cu pricina nefacand altceva decat sa agreseze nejustificat epiderma si sa distruga bariera hidrolipidica protectoare (pot aparea descuamari sau roseata).

Aceasta functionare deficitara, odata cronicizata poate influenta personalitatea persoanei afectate. Atunci cand este tratata necorespunzator, acneea poate lasa semne cicatriciale pe termen lung.

Optima Health

Leave a Comment