Inapoi sus

CADEREA PARULUI

Structura parului

Scalpul este un organism viu caruia trebuie sa ii respectam structura si procesul de functionare.

Adesea parul reflecta starea generala de sanatate. Are o importanta estetica dar si rol de protectie a craniului impotriva unor agresiuni (fizice, mecanice, chimice, solare…). Este constituit din 2 parti: tija capilara (partea vizibila a parului) si radacina, implantata oblic in scalp, continuta intr-un folicul pilos.

Ciclurile capilare

Parul, si el un organism viu, este supus ciclurilor de crestere si cadere.
Creste pornind de la radacina si are o activitate ciclica intermitenta in 3 faze:

  • Faza anagena: faza activa de crestere (3-6 ani)
  • Faza catagena: faza de regresie (in jur de 3 saptamanani)
  • Faza telogena: bulbul pilos se atrofiaza, se deterioreaza ducand astfel la caderea firului de par

Stiati ca….

– Parul in faza anagena constituie in jur de 85% din totalul parului,
– Intre 50 – 100 de fire de par cad in mod normal zilnic.
– 25 de cicluri capilare se succed in cursul vietii

Procesul de cadere al parului

Caderea parului (alopecia) reprezinta un dezechilibru al ciclului de crestere.

Diferiti factori, indiferent de varsta, pot cauza pierderea subita a parului (care este mai progresiva odata cu trecerea timpului) si care pot perturba sau intrerupe aceste cicluri.

  • Factori interni: receptivitatea radacinilor parului la hormoni masculini si o predispozitie genetica a parului. Parul devine din ce in ce mai fin apoi se transforma in puf si dispare.
  • Factori nutritionali: carente in proteine, aminoacizi sulfurati si vitamin, anumite regimuri alimentare.
  • Factori psihici: socuri psihologice, oboseala fizica sau suprasolicitarea, tulburari neurovegetative, soc traumatic (nastere, operatii etc), boli infectioase, dezechilibre hormonale.

Alopecia se poate datora si tratamentelor necorespunzatoare ale parului prin folosirea sampoanelor, permanentului, vopsirea sau decolorarea care sunt prea dure si agresive, la care se adauga si periajul, o alta agresiune mecanica.

Alopecia androgenetica, cea mai frecventa, este adesea legata de problemele hormonale si provoaca o rarire mai mult sau mai putin importanta a parului in crestetul capului. Afecteaza atat femeile cat si barbatii, insa femeile se confrunta mai des cu aceasta problema. Exceptand cazurile patologice extreme, in cazul femeilor, caderea parului este o consecinta a procesului de imbatranire ce cauzeaza dezechilibre hormonale. Prin urmare ciclul de par este mai scurt.

Seboreea este adesea asociata cu alopecia androgenetica.

 

Indiferent de cauza, aceasta pierdere poate fi tranzitorie, dar totusi este indicat un tratament pentru a reduce caderea parului sau evita cresterea intensitatii caderii.

OptimaHealth

Optima Health

Leave a Comment